Sunday, December 19, 2010

Clorets Infinity, Kotak Tisu Tesco

Kekuatan Malaysia adalah rakyat yang berbilang kaum dan agama... itulah kekuatan kita, dan itu juga kelemahan kita. Memandangkan hanya sebilangan kecil sahaja yang masih tinggal dalam gua, maka, sudah semestinya kita semua terdedah kepada budaya, bahasa dan fahaman yang berlainan. We are different and somehow some of us are not prepared to embrace this blend of culture and faith.

"Mankind never accept that they are all the same species. It is always about me, me and me only. They need education to live together and the lesson will be teached by monkeys"

Adakah sistem pendidikan kita ini patut dipersalahkan atas golongan racist yang tak bertempat ini? Adakah mainan politik yang manjadikan kebencian, kecurigaan itu semakin menebal di hati kita? Adakah ajaran agama kita tidak cukup atau telah dipesongkan sampai kita sanggup bermain api kebencian ini?

Nampaknya Ketua Setiausaha Negara telah memulakan langkah dan mengeluarkan Surat Pekeliling Am Bilangan 3 Tahun 2010 yang menggariskan Tindakan Tatatertib akan diambil terhadap mana-mana penjawat awam yang membuat kenyataan menyentuh sensitiviti kaum dan agama. Harap-harap penjawat awam yang dimaksudkan adalah semua perkhidmatan awam yang tersenarai dalam Perkara 132 Perlembagaan. Bagaimanapun, Y.Bhg. Tan Sri, belum ada kesedaran lagi berhubung surat tersebut. Baru-baru ini seorang penjawat awam iaitu seorang Pegawai Tadbir & Diplomatik (creme de la creme dengarnya jawatan ini) mengeluarkan pada facebooknya gambar tin gula-gula Clorets Infinity yang didakwanya niat kawan-kawan kita yang beragama Kristian untuk menyebarkan agama. Dan perkara seperti api dalam sekam ini, apabila dijolok seperti ini akan menyalalah apinya Y.Bhg. Tan Sri. Memang ramai yang memberi komen kebencian terhadap agama Kristian apabila melihat kiriman dari pegawai kerajaan ini. 

Wajarkah pegawai seperti ini berkhidmat dengan kerajaan yang akan memberi khidmat kepada semua rakyat tanpa mengira kaum, agama dan warna kulit? Bagaimanakah pegawai seperti ini boleh diterima berkhidmat dengan kerajaan dan dengarnya dengan jawatan yang strategik? 

Seorang lagi yang suka memainkan isu sensitif adalah blogger Darah Tuah yang menuduh huruf T pada kotak tisu tesco adalah berunsurkan dakwah dari pihak beragama Kristian. Bagaimana boleh ada rakyat Malaysia seperti ini? Apakah yang telah beliau lalui sampaikan semangat kebencian itu diterjemahkan melalui pengamatan sempitnya?

Sedih... negara yang telah melangkah maju, hasil gandingan semua pihak telah mula bergolak hasil hasutan mereka yang tidak bertanggungjawab seperti ini. Sekiranya kita memandang sebelah mata terhadap gunting dalam lipatan, duri dalam daging seperti ini, tidak payahlah lagi memandang kepada tahun 2020 yang semakin jauh itu.

Monday, September 20, 2010

There's Only ONE Race : Human Race

"Racism is man's gravest threat to man - the maximum of hatred for a minimum of reason" 
-Abraham J. Heschel

If we keeps on labeling one of our brother as an outsider, an outsider he will be. 

Lately, we Malaysian likes to call names. One of the famous one is 'pendatang'. Why are we so insecure in life sampaikan we have to constantly rebranding ourself to something that we thought inferior than others. "Hey, I am better than you la Ah Seng, I am bumiputra you know, you are just pendatang.. balik naik tongkang la". I can accept it if this come from someone uneducated. But hell, our very own elected representative Yang Berhormat and ex-Yang Berhormat and Datuks said this so openly. Geezz.. Then you agonizing why Chinese have their own Negarakuku song, do not vote, do not join the armed forces to defend our their your country, do not hire Malays in their company... why in hell should they if all this while you treat them like 'pendatang'? Timm kaiii? mkau chou aaa?

I may be naive, I have limited resources as I am Sekolah Kebangsaan product you see... did the Chinese rob the Malay or bumiputra to get rich? One of the wealthiest Chinese, the classic rags to richest one that we know is late Lim Goh Tong.. the casino king. We read his biography about how hard he have to work to build his empire. And along the way did he somehow rob a Malay? Can you give me one name of any Bumiputra or Malay yang being denied his right supaya mendiang Goh Tong berjaya? Can you? 

One of my Chinese friend was excellent in Math.. so genius that everytime we had Add Math test, she will always get 100% mark. Wonder what she ate. Did she somehow denied me my hak bumiputra to get her full mark? Did I feel cheated? Hell, no, because if I have to trade my life with her to get the full mark I'll kill myself. While we other girls are busy comparing and exchanging boyfriends, she's daydreaming about algoritm. Oh no, alpha theta phi  are not hot and certainly never sexy. And she can never beat me in Bahasa Melayu though... ;)

As genius as she was, she was not accepted to local universities. I feel so guilty of being accepted instead of her as our SPM results are almost the same, at last I get A1 for AddMath (SPM result doesn't care whether ur A1 is 100 marks or 90marks - which i believe is mine). Ini pun thanks to her for tutoring me in exchange of a perfume. haha.. Her family somehow predict this anyway and already saved a fortune so that this Amoi can study oversea. Her family was not that wealthy and her education cost her family a lifelong luxury. So, today, here we are, me with my predictable government job, she with her hi-income oversea job, currently based kat Japan. So, salahkah kawanku si Amoi ini apabila pendapatan dia melebihi pendapatan aku seorang bumiputra ni? Patutkah aku menghalau Si Amoi ini naik tongkang? 

I believe my Chinese friends, Indian Friends, Eurasian Friends all deserve to call this land their home too. Our weaknesses, our failure, shouldn't be blame on others just because they have different gene and successful. The road to success are not easy for them too. Why should we cut the cake according to race,  according to religion? Does that make us a better person? A patriot? Guaranteed ticket to heaven?

All this unjustified hatred, that we pass on to our childrens , how many of us can honestly say that we are in this pathetic situation because of our 'pendatang'. And what does that word means anyway?

What a sad gloomy world...

Wednesday, September 15, 2010

Patriotic Stories...

 - Malcolm X
Selamat Hari Malaysia everyone. At long last, this day will be celebrated after the whole light was shone on 31st August. 

TV was full of history documentary and clips about how we are  here today. Yeah, fine, but too much make-up on the story makes me wanna gag. (Nasib baik dah raya, kalau tak mesti batal puasa).

Of all people, TV3 decided to feature our Rosly Dhoby. From ur local school u will know that he was a Melanau Warrior (yes Wikipedia, He is Melanau, not Malay. Please correct ur article) who fight for our independence from err.. the orang putih yang jahat. This guy is only dead for about 50 years and his history is already being distorted like used ketupat leaves. Even a lot of ppl can't accept that he is not Malay. Oh why? Non-Malay is not patriotic? Now I'm waiting for this same ppl write about Rentap being a Malay and convert to Islam because he heard azan di antara bedilan meriam di Bt Sadok. ;)

He (Rosly Dhoby) was not fighting for our version of independence folks!! Quote " Rosly Dhoby berjuang menuntut kemerdekaan Sarawak daripada British". Errkk? Sound familiar? We are being fed by this mantra for so long that we start hallucinate that this is literally true. Selepas berakhirnya Perang Dunia Kedua, Rajah Vyner Brooke berhasrat untuk menyerahkan Sarawak kepada pemerintahan British.  Salah satu sebab pada ketika itu adalah keluarga Brooke menghadapi masalah kewangan dan tidak mampu membangunkan semula Sarawak selepas perang. Lagipun pada ketika itu jiran berdekatan iaitu Tanah Melayu berada di bawah pemerintahan British. Tetapi hasrat ini ditentang oleh Rajah Muda Anthony Brooke. So, Anthony Brooke led this opposition and Rosly Dhoby (actually Rukun 13) was with him. So there u had it ppl. Rosly Dhoby was not fighting to get the Sarawak for Sarawak native. They are fighting against British crown and if they succeed, we will get additional negeri beraja - Rajah Brooke. ;). 

Now you ppl will ask me, so what, he fight against British the penjajah kan? Yes, but don't gloss the story sampai more icing than cake. Sama macam pergaduhan di Perak btwn Sultan Abdullah dan Sultan Idris berebutkan takhta. Sultan Idris berjaya dengan mendapatkan bantuan British. Sultan Abdullah, Dato' Maharajalela et al rebelious bukannya untuk melepaskan bumi Tanah Melayu dari dijajah, tetapi mendapatkan semula kuasa di Perak. Peranan Sultan Idris membawa masuk kuasa British terus tenggelam dalam sejarah (mana ada dalam text book?). Dan Dato' Maharajalela menikam JWW Birch semasa mandi di Sg Perak sudah dicanang-canang sebagai khusus ke arah kemerdekaan. Sharing the same method (killing British) but towards a different target ( one to assist Anthony Brooke, one to assist Sultan Abdullah) can't be considered the same war. 

I wish history will be teached in a more honest way. Admit the weaknesses of the past and vow not to repeat that rather than gloss over some fight that was not as it was told. 

Tuesday, September 14, 2010

KL Drivers #1

"if you want to have a glimpse of hell, drive around KL"

Aku rasa orang kat Malaysia ni baik-baik belaka... Adat timur, pious, kind-hearted... tapi the moment drang pegang stereng keta akan bertukar jadi si celaka... 

Si Lembab Yang X Reti Duduk Kiri
Tolonglah, kalau depan ngko takdak kereta yang ko mampu potong, tolonglah amik lane paling kiri. Yg duduk terhegeh2 di lane tengah tu apsal? Menyusahkan orang yang nak bagi laluan kepada kenderaan yg laju. Sia-sia jer negara kita ada 3 lane, tapi tetap jammed jugak sebab lorong paling kiri memang sah slow, lorong tengah pun sialan juga bawa slow... terpaksalah lorong paling kanan menyabung nyawa bawa laju gila so that x menyusahkan orang yg memang bawa laju.

Motor Pencilok

Okkk.. I got it ngko tak mampu beli kreta or tak mampu beli minyak kreta.. jadi ngko bawa moto.. tolonglah guna lane ngko sendiri kat sebelah kiri tu.. be a good doggy okies.. bawa macam setan kat lorong kanan, orang nak tukar lorong pun payah, sebab ngko tu kecik, selalu berada di blind spot.. kalo terguling kat tengah jalan tu padan muka. 

Potong Q

Hello!!! Orang lain pun tersangkut gak.. Apsal ngko tak boleh tahan potong Q guna lorong kecemasan? Dahlah dalam kereta tu bawak anak-anak.. patutla anak2 zaman sekarang kurang hajar.. sebab perangai mak bapak cam gini, yang pentingkan diri, dan x malu dgn driver2 lain.